Ασυμμετρία στήθους, Ανισομαστία

| |

Ασυμμετρία στήθους

Η ασυμμετρία του στήθους αποτελεί ένα κοινό εύρημα σε ποσοστό 25% των ενήλικων γυναικών. Θεωρείται μια φυσιολογική παραλλαγή της ανάπτυξης του μαστού και όχι μια ασθένεια. Συνήθως, ο μικρότερος μαστός βρίσκεται στην αντίθετη θέση από το κυρίαρχο χέρι. Κατά την περίοδο της εφηβείας, όταν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, οι έφηβοι θα πρέπει να καθησυχάζονται και να ενημερώνονται ότι η ανάπτυξη του μαστού τους δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Σε περίπτωση μεγάλης ασυμμετρίας που επηρεάζει την ποιότητα ζωής μιας γυναίκας, εκτός από τη χρήση ειδικών στηθόδεσμων, είναι δυνατή και η χειρουργική διόρθωση από πλαστικό χειρουργό.

Αιτίες ασυμμετρίας του στήθους

Ορισμένες από τις αιτίες που μπορεί να δώσουν στους μαστούς μια ασύμμετρη εικόνα είναι η μαστίτιδα, τα αποστήματα και οι νεοπλασίες στο μεγαλύτερο στήθος, οι διαταραχές της θωρακικής κοιλότητας μετά από θωρακοτομή ή θωρακοστομία, οι επιπλοκές μετά από τραυματισμούς ή εγκαύματα στους μαστούς και γενικά στο στήθος, η ακτινοβολία στο θώρακα για τη θεραπεία καλοηθών ή κακοηθών νεοπλασμάτων και η αφαίρεση όγκων του μαστού κατά την παιδική ηλικία.

Κατηγορίες ασυμμετρίας στήθους

Η ασυμμετρία του μαστού μπορεί να κατηγοριοποιηθεί περαιτέρω με βάση τις υποκείμενες αιτίες, οι οποίες κατηγοριοποιούν την αναπτυξιακή ασυμμετρία μαστού, τη συγγενή ασυμμετρία μαστού και την επίκτητη ασυμμετρία μαστού. 

  1. Η αναπτυξιακή ασυμμετρία του μαστού προσδιορίζει μια διαφορά στο μέγεθος ή στο σχήμα μεταξύ των μαστών η οποία προκύπτει από μη φυσιολογική ανάπτυξη κατά την εφηβεία.
  2. Η συγγενής ασυμμετρία του μαστού, από την άλλη πλευρά, είναι παρούσα από τη γέννηση και συχνά σχετίζεται με διάφορες άλλες παθήσεις.
  3. Η επίκτητη ασυμμετρία του μαστού μπορεί να εμφανιστεί ως συνέπεια διάφορων παραγόντων. Οι όγκοι, είτε καλοήθεις είτε κακοήθεις, μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές στο μέγεθος ή το σχήμα του μαστού λόγω της ανάπτυξής τους και της επίδρασής τους στους περιβάλλοντες ιστούς.
  4. Διάφορα τραύματα στους μαστούς ή ατυχήματα, μπορούν να οδηγήσουν σε ασυμμετρία. Επιπλέον, ορισμένες ιατρικές θεραπείες, όπως η χειρουργική επέμβαση μαστού ή η ακτινοθεραπεία, μπορεί να προκαλέσουν επίκτητη ασυμμετρία μαστού ως παρενέργεια. (2)

Προκειμένου να τεθεί η διάγνωση και να προσδιοριστεί η αιτιολογία της διαταραχής είναι απαραίτητο να ληφθεί λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και να διεξαχθεί λεπτομερής κλινική και ορμονολογική εξέταση του ασθενούς, για την ανάπτυξη των μαστών και άλλων δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου. Η ασυμμετρία του μαστού μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην ψυχολογική ευεξία και την ποιότητα ζωής.


Περισσότερα

 

Από το αρχείο του Δρ Νώντα Καποσίτα M.D,PhD, πλαστικού χειρουργού

Οι ασθενείς με ασυμμετρία στήθους αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και βιώνουν κοινωνικό άγχος λόγω της κακής εικόνας του στήθους, το οποίο αποτελεί σημαντικό σωματικό χαρακτηριστικό για την τόνωση της αυτοπεποίθησης του γυναικείου πληθυσμού. Επίσης, υπάρχει μεγάλος αντίκτυπος στην καθημερινή ζωή καθώς οι ασθενείς  αδυνατούν να βρουν κατάλληλα ρούχα, σουτιέν και μαγιό. Αυτά τα ψυχολογικά, κοινωνικά και λειτουργικά ζητήματα παρακινούν τους ασθενείς να αναζητήσουν θεραπεία.

Οι πλαστικοί χειρουργοί στοχεύουν στην επίτευξη συμμετρίας σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις μαστού. Εάν η σοβαρότητα της κατάστασης επηρεάζει την κοινωνικοποίηση και την ποιότητα ζωής του ασθενούς, είναι απαραίτητη η χειρουργική διόρθωση με διάφορους τύπους χειρουργικής επέμβασης, όπως η χειρουργική επέμβαση αυξητικής ή ανόρθωσης στήθους και η χειρουργική επέμβαση μείωσης στήθους. 

 

Dr Nώντας Καποσίτας M.D, PhD
Πλαστικός Χειρουργός, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κύπρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Εξειδικευθείς στο University of Illinois at Chicago, USA

Https://kapositas.gr

 

πλαστικοί χειρουργοί Θεσσαλονίκη

 

Previous

Λίφτινγκ λαιμού

Leave a Comment