Η διατροφή του καλοκαιριού – Μέρος 1ο

| | ,

Απλές συμβουλές που εφαρμόζονται εύκολα και μας χαρίζουν ελκυστική εμφάνιση, ευεξία και υγεία.

Άφθονα υγρά

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού σε συνδυασμό με τη φυσική δραστηριότητα (π.χ. το κολύμπι) προκαλούν αυξημένη εφίδρωση, που σημαίνει ότι ο οργανισμός μας χρειάζεται ενυδάτωση. Θα έχετε ακόυσει ότι το καλοκαίρι χρειαζόμαστε 8-10 ποτήρια ημερησίως. Στην πραγματικότητα όμως η απαραίτητη ποσότητα νερού για να διατηρήσουμε την επιθυμητή ισορροπία υγρών εξαρτάται από το φύλο, το σωματικό βάρος και τη φυσική μας δραστηριότητα. Εκτός από το νερό και οι φρέσκοι χυμοί αποτελούν πολύ καλή πηγή υγρών. Αντίθετα, θα πρέπει να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά του εμπορίου που δεν προσφέρουν τίποτε άλλο παρά θερμίδες!  

«Πλούσιο» πρωινό

Το πρωινό πρέπει να αποτελεί βασικό γεύμα του διαιτολογίου μας καθημερινά, ακόμη και σε περίπτωση που ξυπνάμε αργά (π.χ. στις διακοπές). Το πρωινό γεύμα οπλίζει τον οργανισμό με την ενέργεια που χρειάζεται ώστε να ξεκινήσει τη μέρα δυναμικά! Ταυτόχρονα το πρωινό μας αποτρέπει από το τσιμπολόγημα μέχρι το κυρίως γεύμα ή την υπερβολική λήψη τροφής στα επόμενα γεύματα της ημέρας.

Μικρά και συχνά γεύματα

Ακολουθώντας τη «φιλοσοφία» υψηλής συχνότητας και χαμηλών ποσοτήτων στα γεύματά μας, μπορούμε να ελέγξουμε αποτελεσματικά την όρεξή μας και να «ενεργοποιήσουμε» τον μεταβολισμό μας.  Τα γεύματά μας πρέπει να μοιράζονται μέσα στη μέρα για δυο λόγους. Για να μην νιώθουμε το αίσθημα της πείνας και ταυτόχρονα για να διατηρούμε  συνεχώς το μεταβολικό ρυθμό του οργανισμού μας σε υψηλά επίπεδα. Παρατεταμένες χρονικές περίοδοι χωρίς λήψη τροφής οδηγουν σε υπερκατανάλωση τροφής και επηρεάζουν αρνητικά τον μεταβολικό ρυθμό, μειώνοντας την ενεργειακή μας δαπάνη.

Υγιεινές και εύκολες επιλογές

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για να υιοθετήσουμε ορθή διατροφική συμπεριφορά είναι να αφιερώνουμε χρόνο και να ασχολούμαστε οι ίδιοι με τις τροφές και τα γεύματα που καταναλώνουμε, από την επιλογή και αγορά των υλικών μέχρι την προετοιμασία των γευμάτων. Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και η διάθεσή μας  να αφιερώνουμε  το χρόνο αυτό, είναι λογικό να μειώνεται συνεχώς. Μπορούμε όμως μέσα σε 5-10 λεπτά να ετοιμάσουμε γευστικά και κυρίως υγιεινά γεύματα ή σνακ, όπως σαλάτες με βάση φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής, αραβικές πίτες ή ψωμί του τοστ ολικής άλεσης  με σολομό ή θαλασσινά και τυρί cottage, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με ξηρούς καρπούς και μέλι κτλ.

Φρούτα και λαχανικά στο πιάτο μας

Τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά αποτελούν ιδανικές διατροφικές επιλογές, ιδιαίτερα μάλιστα την καλοκαιρινή περίοδο. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία αλλά και αντιοξειδωτικά που προάγουν την ανάπτυξη και την καλή λειτουργία των ιστών, του δέρματος, των ματιών. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες με τη δράση τους εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που προκύπτουν και από την ηλιακή ακτινοβολία, ενώ περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, συμβάλλοντας  έτσι στην πρόληψη της παχυσαρκίας και άλλων παθήσεων.

Previous

Αντικαταθλιπτικά: Τα χάπια της ευτυχίας

Κυτταρίτιδα

Next

Leave a Comment