Απλές συμβουλές που εφαρμόζονται εύκολα και μας χαρίζουν ελκυστική εμφάνιση, ευεξία και υγεία.
Προτιμάμε ψάρια και θαλασσινά
Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για άφθονα ψάρια και θαλασσινά, τα βασικά δηλαδή συστατικά μίας υγιούς και ισορροπημένης διατροφικής συμπεριφοράς. Παρόλα αυτά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην καταναλώνουμε ψάρια ή θαλασσινά τηγανισμένα. Αυτός ο τρόπος μαγειρέματος απαιτεί μεγάλη ποσότητα ελαιόλαδου, γεγονός που μεταφράζεται σε θερμίδες. Επίσης, όταν τρώμε ψάρια ή θαλασσινά, έχοντας την γνώση ότι τρεφόμαστε υγιεινά έχουμε την τάση να το παρακάνουμε με το ελαιόλαδο στο γαρνίρισμα, το οποίο όμως πρέπει να αποφεύγεται για τον ίδιο λόγο!
Αποφεύγουμε το αλκοόλ
Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εποχή, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγεται ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι λόγοι; Προκαλεί αυξημένη διούρηση, αφυδατώνει τον οργανισμό και επιβαρύνει τον οργανισμό με μεγάλο θερμιδικό φορτίο.
Όχι στη στέρηση..ναι στο μέτρο
Αντί να αποκλείουμε από τη διατροφή μας φαγητά και γεύσεις που πραγματικά απολαμβάνουμε, προσέχουμε να τα καταναλώνουμε σε μικρές ποσότητες και λιγότερο συχνά..μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Το αίσθημα της στέρησης οδηγεί κάποια στιγμή στην υπερβολή και αναπόφευκτα στην υπερκατανάλωση τροφής. Σκεφτείτε την τελευταία φορά που κάνατε ένα μήνα να φάτε παγωτό ή σοκολάτα και την ποσότητα που καταναλώσατε όταν πια έληξε το deadline της απαγόρευσης ή απλά φτάσατε στο σημείο να πάθετε σύνδρομο στέρησης! Το μέτρο λοιπόν είναι παν μέτρον άριστον, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο που βρίθει διατροφικών πειρασμών!
Καλοκαιρινή άσκηση
Το καλοκαίρι μπορεί εμείς να βρισκόμαστε σε διακοπές, η άσκηση όμως δεν κάνει ποτέ διακοπές! Αντίθετα, πρέπει να αποτελεί καθημερινή μας προτεραιότητα με καλοκαιρινή πλέον μορφή: περπάτημα, τρέξιμο στην άμμο, ρακέτες στην παραλία και φυσικά κολύμπι!
Μεσογειακό στιλ
Η Μεσογειακή διατροφή βασίζεται στην άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, στην καθημερινή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης και ελαιολάδου -κατά προτίμηση ωμού-, στην τακτική πρόσληψη ψαριών και οσπρίων και στην αποφυγή ζωικών λιπών και κρεάτων, ώστε να μην επιβαρύνεται ο οργανισμός με κορεσμένα λίπη. Το καλοκαίρι λοιπόν, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επαναφέρουμε τις διατροφικές μας συνήθειες πιο κοντά στο μεσογειακό μοντέλο διατροφής.